maandag 15 juni 2009

Educatieve websites

Educatieve websites, zijn websites waar de kinderen iets van kunnen leren. Hieronder vind je 10 van zulke websites met mijn beoordelingen erbij. Ook staat erbij waarom ik voor de site heb gekozen.

1. Het Rekenweb
www.rekenweb.nl

Doelgroep: groep 1 t/m 8
Vakgebied: rekenen
Kwaliteit van de instructie: De site is duidelijk. Het is in vakken verdeeld. Hierdoor houd je het overzicht. Je kunt goed gericht zoeken naar een bepaald programma, thema, onderwerp, spel of naar een bepaalde doelgroep of les.
Differentiatiemogelijkheden: Deze zijn er zeker. Er staan voor elke groep activiteiten op deze site. Kinderen uit alle groepen kunnen educatieve spelletjes spelen op het Rekenweb. Je kunt kiezen uit verschillende oefeningen. Bijvoorbeeld spelletjes op het gebied van meetkunde, delen of geld. Zo kunnen de kinderen oefenen wat ze moeilijk vinden. Ook voor leraren zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt hier lessen vinden voor elke groep.
Leerlingfeedback: De kinderen zien in verschillende spelletjes wat de resultaten zijn. Hebben ze het goed gedaan? Of klopt het niet helemaal? Zo kunnen de kinderen bepaalde oefeningen opnieuw proberen of verbeteren.


2. Het Klokhuis
www.hetklokhuis.nl

Doelgroep: ongeveer vanaf groep 3 (7 jaar)
Vakgebied: alle
Kwaliteit van de instructie: Je kunt op de site verschillende dingen doen. Fragmenten bekijken (Kijk), Lezen over verschillende onderwerpen (Lees), Spelletjes doen en vragen stellen aan het Klokhuis (Doe), praten met anderen op een forum (Praat). Dit is duidelijk aangegeven voor de kinderen. Er is ook gewerkt met pictogrammen, dit maakt het nog duidelijker.
Differentiatiemogelijkheden: De kinderen kunnen de site van het Klokhuis individueel bekijken, maar je kunt dit ook gebruiken in een klassikale les. Als je het in de klas over een bepaald onderwerp hebt, kan deze site als goed ondersteunend materiaal dienen. Zo kun je bijvoorbeeld filmpjes laten zien.
Leerlingfeedback: De kinderen kunnen op de site met elkaar praten over dingen die hen bezig houdt. Dit doen ze op het forum. De kinderen krijgen een goede uitleg over verschillende onderwerpen. Dit is op een gepast niveau.



3. Kennisnet
www.kennisnet.nl

Doelgroep: groep 1 t/m 8
Vakgebied: alle
Kwaliteit van de instructie: Zeer goed. Ik ben erg te spreken over deze site. Het Kennisnet heeft een aparte 'afdeling' voor de kinderen. In groep 1,2 en 3 kunnen de kinderen al spelletjes doen op vakgebieden als rekenen en taal. Dit wordt op een heel speelse manier aangeboden. De midden- en bovenbouwgroepen kunnen op gebied van alle vakken informatie en spelletjes krijgen.
Differentiatiemogelijkheden: Er kan gezocht worden naar onderwerpen binnen bepaalde vakgebieden, waar de kinderen op dat moment mee bezig zijn. Deze speelse en leerzame activiteiten kunnen gebruikt worden in de les.
Leerlingfeedback: De leerlingen krijgen bij de educatieve spelletjes te zien, wat zij goed of fout hebben gedaan. Hierdoor kunnen de kinderen leren van hun fouten en hun vaardigheden per vak verbeteren.


4. Willem Wever
www.willemwever.nl

Doelgroep: groep 6 t/m 8
Vakgebied: alle
Kwaliteit van instructie: Op de site is duidelijk te zien waar je heen moet gaan voor bepaalde dingen. Er is gebruik gemaakt van verticale kolommen. De site is druk, maar toch wel overzichtelijk. Bovenin heb je een hoofdmenu, deze blijft zichtbaar als je je ergens anders bevindt dan op de homepage.
Differentiatiemogelijkheden: Je kunt op de site kiezen voor drie hoofdonderwerpen. Dit zijn televisie, games en vraag& antwoord.
Leerlingfeedback: De site is voor de leerlingen goed te begrijpen. Als de kinderen vragen hebben kunnen ze deze stellen op de site. Ook kunnen ze naar filmpjes kijken over diverse onderwerpen. De games zijn leerzaam en alle vakken komen hierin terug.


5. Museumbende
www.museumbende.nl

Doelgroep: groep 5 t/m 8
Vakgebied: o.a. techniek, cultuur, geschiedenis, natuur, kunst
Kwaliteit van instructie: Het menu op de site is duidelijk. Zo kunnen de kinderen gemakkelijk vinden waar ze moeten zijn.
Differentiatiemogelijkheden: Je kunt deze site gebruiken ter voorbereiding op een museumbezoek. Ook kun je verschillende onderwerpen bespreken, de site is dan een ondersteuning.
Leerlingfeedback: Er is veel ruimte voor de leerlingen om te ontdekken en te leren. De site is een speelse ondersteuning bij bepaalde onderwerpen. Bovendien motiveert de site kinderen om naar musea te gaan.


6. Connexxion
www.connexxion.nl

Doelgroep: groep 7/8
Vakgebied: verkeer
Kwaliteit van instructie: De site van Connexxion is een duidelijke, overzichtelijke, zakelijke site. Het is niet kinderlijk of speels. Maar dat is in dit geval niet nodig. Je kunt hier alles goed vinden. Er zijn verschillende keuzemenu's.
Differentiatiemogelijkheden: Dit is een site die je goed kunt gebruiken in een verkeersles. Als de les over het openbaar vervoer gaat is dit heel geschikt. Je kunt de kinderen opdrachten laten doen. Laat ze een busrit plannen. Welke halte moet je hebben? Waar moet je uitstappen? Welke buslijn is dat? Hoe laat vertrekt de bus? Hoeveel kost de rit? Hoe lang duurt de rit?
Leerlingfeedback: Deze site is handig voor in de praktijk. Op deze manier leren kinderen iets over het openbaar vervoer. Zij leren hierdoor om hun eigen reis/rit te plannen.


7. Leesplein
www.leesplein.nl

Doelgroep: groep 1 t/m 8
Vakgebied: taal
Kwaliteit van instructie: De homepage is erg overzichtelijk. Je hebt hier vier doorklikmogelijkheden. Je kunt kiezen uit de site voor peuters en kleuters, kinderen tussen de 6 en de 12 jaar, kinderen van 12 t/m 16 jaar en er is ook iets voor leerkrachten en ouders.
Differentiatiemogelijkheden: Dit is een geschikte site voor boekbesprekingen en voorlezen. Er is hier veel te vinden over schrijvers, tekenaars, boeken, verhalen.
Leerlingfeedback: De leerlingen kunnen hier op een makkelijke manier zoeken naar schrijvers, tekenaars en boeken. Ze kunnen doorklikken voor verdere informatie over die drie aspecten.


8. Kind en Verkeer
www.3vo.nl/nl/kids/home.htm

Doelgroep: groep 3 t/m 8
Vakgebied: verkeer
Kwaliteit van instructie: De site ziet er heel aantrekkelijk uit voor kinderen. Er is veel gewerkt met kleur en striptekeningetjes. Er is een duidelijk keuzemenu. De kinderen kunnen op deze site heel zelfstandig aan de slag.
Differentiatiemogelijkheden: Deze site kun je goed gebruiken bij verkeerslessen. Je kunt hier over alle verkeersthema's wel iets vinden.
Leerlingfeedback: De informatie en activiteiten op deze site, sluiten goed aan op de verkeersmethodes en op het niveau van de kinderen.


9. Jeugdbieb
www.jeugdbieb.nl

Doelgroep: groep 5 t/m 8
Vakgebied: alle
Kwaliteit van instructie: Aan de linkerkant van de pagina is een uitgebreid keuzemenu te vinden. Hierdoor kun je snel vinden wat je zoekt.
Differentiatiemogelijkheden: Je kunt deze site goed gebruiken voor boekbesprekingen of bij het voorlezen. Ook bij bepaalde thema's kun je bij deze site terecht.
Leerlingfeedback: De site is erg duidelijk, leerlingen kunnen snel iets vinden op deze site. Er zijn veel leerzame onderwerpen met doorklikmogelijkheden naar andere sites. Alles spreekt voor zich.


10. Schooltv
www.schooltv.nl

Doelgroep: groep 1 t/m 8
Vakgebied: alle
Kwaliteit van instructie: De instructie is erg duidelijk. Als je onder 'Primair onderwijs' kijkt, kun je doorklikken naar de verschillende educatieve programma's. Dit zijn programma's als Koekeloere, Schatkast, Nieuws uit de natuur.
Differentiatiemogelijkheden: Deze site is vooral goed te gebruiken als verwerking. De kinderen kunnen deze site regelmatig bezoeken en bepaalde filmpjes terugkijken. Of ze kunnen meer informatie inzamelen over bepaalde onderwerpen.
Leerlingfeedback: Als voorbeeld neem ik hier de site van Koekeloere. Dit is een programma voor kleuters. De site werkt met plaatjes en de mol en de pier praten erbij. Als je met de muis op een plaatje komt vertellen zij je waar je op klikt. Als er een spelletje wordt gespeeld komen de pier en de mol steeds om de hoek kijken. Dan hoor je een kreet als: 'Goed gedaan!' Dit motiveert kinderen, erg leuk.